Zangles

Ik ben zelf klassiek opgeleid, dus werk ik met de stem vanuit dat concept. Ik streef naar egaal stemgebruik ofwel dat je leert je stem van hoog tot laag goed te gebruiken.

In de zangles besteden we aandacht aan techniek wat onder meer inhoudt  dat we gaan werken aan het instrument, je lichaam. We zullen aandacht besteden aan zaken waar je altijd onbewust mee omgaat zoals je houding, je adem en de manier waarop je articuleert. We gaan wel zo snel mogelijk proberen de techniek toe te passen in repertoire.

Ik geef heel intuïtief les en reageer vooral op de persoon die ik voor me heb en wat ik hoor in zijn/haar stem. Ik zoek naar hetgeen wat de persoon  op dat moment in mijn beleving nodig heeft en wat hem/haar aanspreekt.
Zo blijft de les ook levendig en persoonlijk.

Als de stem een beetje soepeler en vrijer wordt, wordt het ook gemakkelijker om te laten horen wat je muzikaal wil in een lied. Dit kan ook weer positief werken op je techniek. Zo kunnen techniek en muzikale doelen elkaar positief beïnvloeden!

In de zanglessen wordt niet alleen gekeken naar puur zang maar ook naar onderliggende belangrijke voorwaarden om tot goed stemgebruik te komen.

Hiermee bedoel ik de aandacht voor en bewustzijn van het lichaam wat zo belangrijk is voor gezond stemgebruik. Ik laat mij daarbij inspireren door mijn ervaringen in haptonomie, Feldenkrais  en Kum Nye (= Tibetaanse Yoga)

De lessen zijn informatief, ontspannen en gezellig. Leerlingen geven aan zich bij mij aangemoedigd en serieus genomen te voelen. Zelfs mensen die nooit durfden te zingen hebben het aangedurfd om bij me te komen voor zangles en hebben er geen spijt van! Meer gevorderde leerlingen zijn blij met de lessen omdat ik aansluit op hun ervaring. Ik geef les in Leiden.

Naast zangles geef ik koorscholings- en ademcursussen, ook bij koren.

Wieke Ubels verspreidt de kracht van klanken en klinken